Slik bør du bygge din WordPress løsning!

Vurderer du ny Wordpress løsning? Bruk gjerne 3 minutter på denne artikkelen før du bestemmer deg for ny leverandør eller setter sammen løsningen selv. Vi forteller deg hvordan du får en god, fleksibel, rask og «vedlikeholdsdyktig» WordPress løsning.

En fleksibel og moderne plattform

WordPress er en svært fleksibel og gratis open source plattform, faktisk verdens mest brukte CMS. Rammeverket gjør at du enkelt kan publisere og redigere nettsiden din via et webbasert kontrollpanel. Det finnes mange måter å bygge WordPress på – under følger EasyWeb Norges anbefalinger for en god, fleksibel, rask og «vedlikeholdsdyktig» WordPress løsning.

Slik er WordPress skrudd sammen

Først en enkel illustrasjon og forklaring av «WordPress».

Du laster gratis ned WordPress kjernefiler fra WordPress.org – illustrert med WordPress (Open Source) over.

Videre må du ha et aktivt «theme» og kanskje noen «plugins» for å få nettstedet ditt til å fungere.

Et «theme» er selve «kundetilpasningen» i løsningen, det vil si der design, sidemaler, de ulike visningene og nettstedets funksjoner finnes. «Plugins» er uavhengige tilleggsfunksjoner som kan installeres i rammeverket. Plugins brukes ofte for å få nye funksjoner eller integrasjoner til spille på lag med løsningen din, og er i utgangspunktet uavhengig «themen» du bruker.

I tillegg trenger du en MySQL database samt et filområde der du kan lagre alle mediafilene du laster opp (f.eks. bilder, videoer, pdf´er etc.). I databasen lagres alle innstillinger og tekst i løsningen din. Videre i artikkelen skal vi ha fokus på «Theme» og «plugins» –  ofte er det her utfordringene kommer.
 

«Theme» og «Plugins»

Med noen raske googlesøk finner du mange tusen tilgjengelige «themes» og «plugins». Disse kan kjøpes billig og/eller lastes ned gratis. Mange «themes» og/eller plugins ser ved første øyekast veldig bra ut, og er en lettvint løsning for å få ting til å spille kjapt og billig.

Dessverre kan ukritisk bruk av ferdige «themes» og «plugins» være utfordrende, og etterhvert en kostbar løsning hvis du ikke har god kontroll på hva du laster ned og tar i bruk. Du eller leverandøren din bør ha god innsikt under panseret for å unngå en «dårlig» eller «fastlåst» WordPress løsning.

Etter min mening finnes altfor mange profesjonelle aktører i markedet som tar seg godt betalt, og som bistår kunder med å bygge nye WordPress løsninger på akkurat denne måten.

Alternativet er å skrive din egen «theme» fra bunnen, og inkludere nettstedets relevante funksjoner i koden. I tillegg bruke et fåtall av anerkjente og «sikre» plugins. Under følger noen hovedargumenter på hvorfor jeg mener dette er en bedre løsning:
 

Vanskeligere å oppdatere WordPress – større sjanse for å bli hacket

Ferdigkjøpte «themes» og «plugins»  lages av mange forskjellige forfattere med stor variasjon i ferdighetsnivå. Noen er absolutt svært seriøse, men mange er også useriøse. WordPress rammerverket kommer stadig med nye oppdateringer i form av sikkerhet og funksjoner. På et tidspunkt vedlikeholder kanksje ikke forfatterene koden sin lengre, og på den måten har plutselig ikke themen eller en plugin du bruker støtte for nye versjoner av rammeverket. Man havner i en «temalåst» situasjon som kan gjøre det utfordrende å holde løsningen «up-to-date». Oppdaterer man ikke rammeverket er du mer utsatt for hacking og uvedkommende inntrengere.

I tillegg vil du kunne oppleve at flere temaer og plugins kan føre til kompatibilitetsutfordringer i bruk sammen med hverandre eller med din nåværende WordPress-versjon. En ukritisk installasjon kan fort gjøre vondt til værre.

Skriver man derimot egen kode, og har god struktur på koden som produsere vil vedlikehold og oppdateringer være vesentlig enklere. I EasyWeb Norge får hver løsning sitt eget REPO i Bitbucket. REPO´et fungerer som nettsidens «servicehefte», og viser en logg over all kode som blir produsert eller endret til en hver tid. I tillegg tillegges hver push en kommentar om hva som er blitt gjort.

 

Tregere og dårligere løsning

Ferdigutviklede «temaer» og «plugins» inkluderer ofte vesentlig mer kode og funksjonalitet enn det man faktisk har bruk for. I noen tilfeller også helt unødvendig kode. Det kan føre til både tregere og mer sårbare løsninger.

Ukritisk bruk av temaer/plugins samt liten kompetanse om hva koden faktisk består kan også føre til en dårligere løsning inn mot søkemotorer som for eksempel Google.

Skriver du koden fra bunnen av får du følgelig en «renere» kode, mer kontroll og en raskere løsning. I tillegg vil du i større grad kunne påvirke de tekniske elementene i løsningen (som for eksempel SEO).

 

Ineffektiv tidsbruk og mindre fleksibilitet

Det kan være vanskelig og/eller ineffektivt å endre kode på løsninger som er skrevet på denne måten. Det er som nevnt stor variasjon i måten kode blir skrevet på, og leverandøren bruker mye tid på å forstå hvordan ting / funksjoner henger sammen. Dette kan fort bli et hinder for videreutvikling og endringer i koden i fremtiden.

WordPress er som nevnt et fleksibelt rammeverk med få begrensninger. Ikke la ferdigkjøpte «themes» eller «plugins» ødelegge mulighetene i en WordPress løsning.
 

WordPress fortjener å bli bygget ordentlig

En moderne og god WordPress løsning fortjener å bli bygget ordentlig fra bunnen av. Da får du både design og funksjoner i henhold til det som er relevant for ditt nettsted. I tillegg bør du holde deg til et minimum av plugins. Skal man bruke plugins bør man i såfall holde seg til de «mest kjente». Der det er seriøse forfatterne som både vedlikeholder og videreutvikler koden sin.

Fordelene er blant annet:

  • Bedre struktur og kontroll på koden din
  • Enklere vedlikehold og mindre sårbarhet gjennom oppdateringer av WordPress.
  • Renere kode og raskere løsninger.
  • Større fleksibilitet mtp. videreutvikling i fremtiden.

Bygger man løsningen «riktig» er det etter vår vurdering og erfaring få begrensninger i forhold til muligheter, størrelse og kompleksitet i rammeverket WordPress. Det gjelder både nettbutikker og nettsider.